czekam

Mamy własny kajak dzięki wyprzedaży na prokajak.pl

Weeekend 13-14 lipca tym razem Podlasie rządzi :)


Data publikacji: 05.10.2016 18:42
Sękacz wschodni smakołyk teraz także on-line

Jeden z bardziej rozpoznawalnych produktów regionalnych. Bardzo popularny od krainy Biebrzy i Mazur aż po południowe Podlasie. Planując nasze weekendowe wyprawy powinniśmy pamiętać o tym, gdzie możemy zaopatrzyć się w najlepszej jakości sękacze. Są też miejsca gdzie podczas wakacyjnego weekendu możemy zobaczyć wypiek sękacza na żywo.


Dziś, dzięki poprawie logistyki i pędowi do zakupów on-line, sękacze kupimy też w sieci. Jedną z pierwszych firm, która zapewniła taką opcję zakupu była Podlaska Tradycja. Mieszcząca się w podbiałostockich Łapach firma korzysta z rodzinnej wielowiekowej receptury. Oferuje kilka wielkości sękaczy. Średnie i duże kupimy w dobrej cenie, tj. 35 zł za kilogram. Bywa, iż przedstawiciele firmy uczestniczą w regionalnych warszawskich jarmarkach m.in. przy muzeum Etnograficznym w Warszawie. Wtedy też mamy okazję kupić sękacza bezpośrednio od nich. Łapy natomiast możemy odwiedzić podczas wyprawy do Narwiańskiego Parku Narodowego. Obok miejscowości znajduje się kameralna plaża Uhowo, skąd ruszają kajakowe spływy Narwią. Zakupy on-line zrobimy na stronie podlaskatradycja.pl


Drugi wart polecenia producent to firma Junakor. Mieści się w maleńkich Milejczycach, produkuje zarówno sękacze jak i mrowiska. Milejczyce możemy odwiedzić na naszej drodze z Drohiczyna do Hajnówki czy Puszczy Białowieskiej. Firma Junakor również doceniła znaczenie nowych kanałów sprzedaży. Nowa strona internetowa zachęca do kontaktu i zakupu podlaskich smakowitości.


Jeżeli planujemy zaś odpoczynek lub spływ kajakiem w krainie Liwca, to zanocować możemy w agroturystyce Górki w Korytnicy. To prawdziwe wiejskie gospodarstwo. W sezonie letnim gospodyni prowadzi pokazy pieczenia sękacza na żywo. Jest to bardzo widowiskowy i smakowity pokaz.


Podobne, jak wymienione wyżej, pokazy możemy też obejrzeć podczas odbywających się cyklicznie na zamku Liw Turniejów Smaków. Pieczenie sękacza jest jedną z atrakcji, która gromadzi największą liczbę entuzjastów.


Warto znać powyższe lokalizacje i jak tylko możemy, wpleść je w plan naszych weekendowych wyjazdów z Warszawy na weekend. Od kolejnego lata Podlasie będzie blisko Warszawy jak nigdy dotąd. Szereg atrakcji Podlasia będzie na wyciągniecie ręki. Sękacze są niewątpliwie jedną z nich. Smacznego.






REKLAMA



Szukaj podobnych wg:
Nowy artykuł



REKLAMA



KONTAKT | O NAS | COOKIES

Tutaj dowiesz się jak zaplanować wyjazd z Warszawy na weekend, tak by był naprawdę ciekawy.
Copyright © 2016 zWarszawy-naWeekend.pl | Powered by Yancoon Lagoon