czekam

Wielki Piknik w Jozefowie 10 lat Holiday Inn Perfect i atrakcje dla najmłodszych

Festiwal Fantastyki Twierdza Modlin - Gwiezdne Wojny i dużo dużo więcej

Szturm Twierdzy Zamość jedna w swoim rodzaju nocna rekonstrukcja 27-28 maja

Swięto Lnu Żyrardów - idealny moment na zwiedzanie industrialnej perłki + koncert Maryli


   Wyszukiwanie wg.: regionalnesmaki
Data publikacji: 31.03.2016 12:57
Europejski Festiwal Smaku - Lublin - 2016 z ormiańskim akcentem?

Europejski Festiwal Smaku w Lublinie to impreza o wciąż rosnącej popularności, po zeszłorocznym wydarzeniu, poprzeczka została podniesiona bardzo wysoko. Sukces koncertów Kate Melua i grupy Haydamaki a także owocne partnerstwo z Gruzją, pozwoliły wypłynąć festiwalowi na szerokie wody.

Organizatorzy szykują się już do kolejnej, tegorocznej edycji, wszystko wskazuje na to iż partnerem w tym przypadku będzie Armenia, była by to naturalna kontynuacja gruzińskiej przygody, a także ciekawe nawiązanie do tradycji wielokulturowej Lubelszczyzny. Nie gdzie indziej niż w Zamościu jednymi z najbardziej popularnych zabytków są tzw kamienice ormiańskie.

Należy pamiętać iż festiwal mimo iż z nazwy kojarzy nam się ze smakiem i kulinariami to jednak jego formuła jest dużo szersza. Oprócz warsztatów kulinarnych w tym swojskiego jem ziemniak i prezentacji kuchni międzynarodowych, głównym elementem są wydarzenia muzyczne i kulturalne. Lubelskie podzamcze zmienia czasowo swój charakter, pojawiają się iluminacje w okolicach lubelskiego zamku. Tętnią też życiem okolice browaru Perła, gdzie instaluje się scena gotowa na przyjęcie artystów z całego świata.

Serdecznie zapraszamy we wrześniowy weekend do Lublina, na pewno warto odkryć jego nowoczesną twarz. Szczegóły oferty festiwalu na jego stronie internetowej.

z warszawy na weekend

Czytaj
Szukaj podobnych wg: lublin festiwalsmaku regionalnesmaki
Data publikacji: 07.05.2017 16:09
Sery Cieciszewskie - najlepsze sery tuż pod Warszawą

Sery produkowane w Cieciszewie walczą o popularność, jaką cieszą się konkurenci z Korycina. Bliskość Warszawy a także rosnąca popularność pobliskiej Tęczowej Pasieki i samego Cieciszewa pomoże w promocji tego doskonałego produktu.


Producent serów, Pan Kamil, zdecydował się na komercjalizację swojej pasji stosunkowo niedawno. Dawne tradycje Urzecza i komercyjny sukces pobliskiej pasieki, jedynie pomogły w podjęciu właściwej decyzji.


Dziś w Cieciszewie kupimy sery podpuszkowe w kilku ciszących się popularnością smakach. Podobnie, jak wśród serów korycińskich, znajdziemy tu m.in. sery z ziołami, papryką czy czarnuszką. Sery dostępne są też w bardziej wyszukanych mieszankach smaków, z dodatkami, takimi jak orzechy włoskie, żurawina, czy zioła prowansalskie.


Ceny serów z Cieciszewa są równie zachęcające. Podstawowy ser czysty kosztuje 40 zł za kilogram, bardziej wyszukane kompozycje to ceny od 42 - 45 zł. Jest to przedział cenowy w jakim znajdziemy konkurencyjne produkty. W przypadku serów z Podlasia dochodzi jeszcze koszt transportu. W tym przypadku zaletą serów z Cieciszewa jest to, iż kupujemy je pod Warszawą i w dodatku bezpośrednio od producenta.


Sery Korycińskie z Podlasia stają się powoli istotnym produktem turystycznym na trasie z Białegostoku do Augustowa. Analogiczna, ciekawa przyszłość może czekać lokalne produkty z Urzecza i okolicy. Miody z Tęczowej Pasieki, Sery z Cieciszewa czy Cydry Chyliczki i Ignaców mogą stanowić w przyszłości istotną pozycję wśród turystycznych marek / produktów regionalnych Urzecza i Mazowsza.



Miejsce, gdzie produkowane są sery jest niezwykłe samo w sobie. Cieciszew to jedna z bardziej starszych, historycznych wsi na Mazowszu, niegdyś istotny punkt na mapie Mazowsza. Znajdziemy tutaj wciąż bardzo ciekawe miejsca na wycieczki rowerowe, nieopodal znajduje się m.in. opuszczona Arkadia w Turowicach. Dawniej działały tu browary, dziś nie ma planów ich reaktywacji ale dzięki aktywności nowego sołtysa można się spodziewać pozytywnych zmian m.in. w zakresie oferty dla turystów.


W samym Cieciszwie znajdziemy też jezioro Cieciszewskie zwane też niemieckim. Jest to starorzecze Wisły, dziś turystycznie niezagospodarowane. Są jednak plany by ten stan w przyszłości się zmienił, być może przyjezdni rowerzyści i turyści będą mogli odpocząć przy jeziorze już w kolejnym 2018 roku.


Do Cieciszewa warto wpaść by odwiedzić Tęczowa Pasiekę, gdzie oprócz miodu kupimy też doskonale jaja kur zielononóżek. Od niedawna kolejnym powodem są też sery cieciszewskie.


Sery z Ciesiszewa będziemy mogli również kupić i degustować podczas odbywającego się w następny weekend Flis Festivalu w Gassach. Producenci obiecują, że będziemy mieli wybór pośród bardzo szerokiej gamy serów, miejmy nadzieję, że dla wszystkich wystarczy.


z warszawy na weekend

Czytaj
Szukaj podobnych wg: regionalnesmaki sery
Data publikacji: 06.02.2017 12:26
Babcia Regina - regionalne smaki wędliny i miody - wprost z Puszczy Mariańskiej

Doskonałe wędliny, miody czy pieczony w glinianych piecach chleb to wyroby, z których słynie zlokalizowana na obrzeżach Puszczy Mariańskiej manufaktura Babcia Regina.


Ciekawa lokalizacja sprawia, że możemy odwiedzić to miejsce podczas naszych weekendowych wycieczek. Będzie po drodze do Skierniewic, gdzie odwiedzimy wspaniałą Parowozownię, Bolimowskiego Parku Krajobrazowego, przez który płynie malownicza Rawka czy industrialnej osady fabrycznej w Żyrardowie.


Wyroby sygnowane znakiem Babcia Regina kupimy też na jarmarkach organizowanych periodycznie w okolicach Warszawy.


Specjalnością manufaktury są wędliny, przede wszystkim polędwice i szynki przygotowywane w różnych wariantach. Kupimy tu też kiełbasy, boczki i pasztety. Dla koneserów trafiają się także wyroby z dziczyzny.


Odrębną ciekawą kategorią są miody, produkowane w pełni ekologicznej pasiece, dającej gwarancję najwyższej jakości. Wystarczy tylko rzut oka na piękne tereny puszczy by nie mieć żadnych wątpliwości skąd bierze się tak dobra jakość tutejszych miodów. Nie bez znaczenia jest tu też pasja właściciela pasieki, dla niego pszczoły to nie tylko biznes, to także hobby. Zresztą, nauka pszczelego biznesu, którą pobierał od najlepszych specjalistów w Polsce, nie mogła pozostać bez pozytywnych konsekwencji. W tej historii znajdziemy bardzo wiele analogii do znajdującej się pod Warszawą Tęczowej Pasieki. Jakość miodów z Puszczy Mariańskiej może się bez wątpienia równać z tymi oferowanymi w Cieciszewie. Warto się o tym przekonać.


Na miejscu kupimy także przygotowywane w piecach glinianych, na bazie dawnej receptury, chleby pieczone na mące żytniej z domieszkami otrębów. Poza doskonałym smakiem posiadają też bogate walory zdrowotne.


Samo obcowanie z właścicielami i prowadzącymi biznes upewnia nas w tym, iż mamy do czynienia z pasjonatami i ludźmi ciężkiej pracy. Ich wyroby mogą udanie rywalizować z wchodzącymi z coraz większym impetem na warszawski rynek produktami z Podlasia.


Dotychczas komunikacja marketingowa, w tym strona firmy, była bardzo uboga. W ostatnich dniach stan ten zmienił się diametralnie. Nowo uruchomiony serwis www pozwala zarówno na obejrzenie galerii produktów jak i na ich zakup on line. Zapraszamy do odwiedzenia strony manufaktury Babcia Regina.


Pamiętajmy o tym miejscu podczas naszych wycieczek z Warszawy na weekend. Dojazd od strony stolicy jest naprawdę sprawny. Smaczne produkty regionalne od Babci Reginy mogą urozmaicić naszą wyprawę nad Rawkę, np. piknik na plaży Oberwance.






z warszawy na weekend

Czytaj
Data publikacji: 04.10.2016 21:46
Najlepsze miody w Warszawie - Tęczowa Pasieka z serca Urzecza

Położona tuż pod Warszawą, w sercu Urzecza w Cieciszewie, Tęczowa Pasieka to miejsce naprawdę wyjątkowe. Zrodzona z pasji obecnego właściciela, który rzuciwszy dobrze płatną pracę w korporacji, całą swą energię i serce poświęcił pszczołom.


Takie zaangażowanie nie mogło pozostać bez rezultatów. Dziś Tęczowa Pasieka produkuje wielokrotnie nagradzane i cieszące się uznaniem miody. Jest to także miejsce o charakterze edukacyjnym. To tutaj dzieci i dorośli mogą uczestniczyć w warsztatach poświęconych miodowi i samym pszczołom.


Warto podkreślić kilka podstawowych zalet miodu produkowanego w cieciszewskiej pasiece. Jest on w 100% wolny od chemii, pszczoły leczone są naturalnymi metodami. Pan Zbigniew nie stosuje żadnych dolewek ani ulepszaczy.


Kategoryzacja miodu jest zawsze poprzedzona badaniem laboratoryjnym, dlatego w 100% wiemy jaki miód kupujemy. Zdarzają się i niespodzianki dla samego laboratorium, w tym sezonie takim zaskoczeniem był rzadki miód gruszkowo-mniszkowy.


Właściciel dba też o konieczną wymianę matek. To powoduje, iż pszczoły nie są agresywne. Sami byliśmy świadkami tego, jak po ostatnim miodobraniu gromadka pszczół wciąż kręciła się w pracowni, nie było jednak w żadnym wypadku niebezpiecznych wobec nas zachowań.


Tęczowa Pasieka korzysta z doskonałego położenia. Między innymi bliskość terenów SGGW zapewnia dostęp do czystych rzepakowych pól. Miód rzepakowy jest więc tu wyjątkowy.


Właściciel dba także o uszlachetniające dodatki, sadząc na należących do niego okolicznych polach facelie, grykę czy nostrzyk. Nie brak też eksperymentów. Płatne zapylenia czy wywożenie pszczół w poszukiwaniu wrzosu skutkuje ciekawymi limitowanymi miodami. Przykładem jest wspomniany wyżej gruszkowo-mniszkowy, jak również miód wrzosowy, lub ten klonowo-wierzbowy.


Wybór miodów w Tęczowej Pasiece jest więc szeroki, od podstawowych jak lipowy, rzepakowy, nawłociwy czy spadziowy po miód wrzosowy. Ceny nie zmieniają się od 2 lat. Zakup miodów najbardziej popularnych to wydatek rzędu 50 zł za litr. Miód wrzosowy jest dwukrotnie droższy, w tym roku jest go też wyjątkowo mało.


Pan Zbyszek prowadzi sprzedaż wysyłkową za pośrednictwem kuriera. Warto jednak przyjechać tu osobiście by zobaczyć pracownię i pięknie usytuowane ule, a przede wszystkim porozmawiać z właścicielem. Jest on szalenie otwartą osobą. Z chęcią doradzi, zachęci też do zakupu innych, poza miodem, produktów ekologicznych produkowanych przez niego, lub zaprzyjaźnionych producentów.


Stoisko z miodami z Tęczowej Pasieki spotkamy też na wydarzeniach związanych z regionem Urzecza, tj. Flis Festiwalu w Gassach, ale także na Dniach Konstancina czy Dożynkach.


Serdecznie zapraszamy do Cieciszewa. Kto raz spróbuje, nie zamieni miodu z Tęczowej Pasieki na żaden inny.


z warszawy na weekend

Czytaj
Data publikacji: 01.10.2016 21:07
Nadbużańskie Sery i Wędliny -Dażynka pod Drohiczynem wkrótce również on-line

Niezwykła osoba, niezwykłe miejsce i wspaniałe produkty regionalne, nieopodal Drohiczyna, w Rotkach ma swoją siedzibę rodzinna firma Dażynka.


Tutaj na miejscu kupimy doskonałe lokalne wyroby. Produktem, który jest nie odmiennie kojarzony z Dażynką jest Ser Nadbużański. Przygotowany na kilka sposobów jako świeży, wędzony czy dojrzewający, zadowoli największych smakoszy. Cieszy się rosnącą renomą, uzyskał szereg nagród i wyróżnień w tym najważniejszą - Perłę targów Polagra.


Receptura sera powstała w wyniku wieloletnich doświadczeń i eksperymentów, nie jest to smak banalny jaki odnajdziemy w przemysłowych produktach.


Produkty Dażynki to nie tylko sery, znajdziemy tu też doskonałe wędliny, kabanosy, boczek czy baleron. W tej kategorii wyróżnia się zdecydowanie Drohicka polędwica, zabezpieczana w sposób naturalny, przypomina swoim charakterem suszone wędliny z Hiszpanii czy Włoch.


Oprócz wędlin i serów w sklepach stacjonarnych Dażynki znajdziemy zioła, smalec, majonez, nóżki w galarecie a także pasztety.


Jeżeli tej jesieni planujemy wyprawę na nadbużańskie Podlasie nie zapomnijmy zaopatrzyć się te doskonałe regionalne produkty. Oprócz sklepu w macierzystych Rotkach produkty Dażynki znajdziemy w Siemiatyczach i Siedlcach. Także w czasie wycieczek do krainy Liwca, nadbużańskich dworów czy Janowa Podlaskiego, miejmy w pamięci możliwość zakupu w wymienionych lokalizacjach.


Właściciele pracują intensywnie nad możliwością sprzedaży on-line. Zaawansowanie tego projektu jest dość istotne, być może jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia będziemy mogli kupić produkty Dażynki on-line. Byłaby to doskonała wiadomość dla klientów z całej Polski.


Panią Grażynkę możemy też spotkać podczas lokalnych wydarzeń w regionie. Zwykle jest obecna na Święcie Chleba w skansenie w Janowcu, a także na podobnym wydarzeniu w Siedlcach. Wtedy można posłuchać opowieści o historii i rozwoju poddrohickich produktów w bezpośredniej rozmowie z ich kreatorką.


Zachęcamy do spróbowania regionalnych wyrobów z Dażynki.

z warszawy na weekend

Czytaj
Data publikacji: 31.03.2016 9:08
Prawdziwa Kurpiowska kuchnia - muzeum w Wachu

By spróbować prawdziwej kurpiowskiej kuchni należy udać się do Wachu, tutaj w prywatnym muzeum Państwa Bziukiewiczów, kurpiowskie specjały będą na ciebie czekać bez pośpiechu i bez ryzyka iż produkt jest tylko kurpiopodobny. Bardzo istotne w tradycyjnej kurpiowskiej kuchni jest odpowiednio wcześniejsze przygotowanie półproduktów, nie które tradycyjne potrawy czy napitki muszą też odpowiednio długo odstać by mogły zaoferować pełnie swoich walorów smakowych. Dla przykładu psiwo kozicowe, bez alkoholowy napój doskonale gaszący pragnienie którego, przygotowanie zajmuje minimum 3-4 dni podczas których osiąga optymalną gotowość do podania.

Karta dań w Wachu nie jest może bardzo szeroka, znajdują się w niej jednak wszystkie klasyczne kurpiowskie propozycje kulinarne, a o to przecież chodzi. Znajdziemy wiec, babkę ziemniaczana, fafernuchy które, można śmiało uznać za specjalizacje gospodyni, jest też oczywiście psiwo kozicowe i tradycyjne kurpiowskie słodycze. Dla dorosłych Pan Zdzisław oferuje specjalny kurpiowski napój, którego receptura jest pilnie strzeżona.

Należy też podkreślić iż ceny tych smakołyków są naprawdę przystępne, biorąc pod uwagę czasochłonność ich wytworzenia jak i jakość użytych produktów możemy mówić o naprawdę dobrej cenowej ofercie.

Tradycyjnie jak to w Muzeum w Wachu, duży nacisk kładziony jest na stronę praktyczną, możemy więc też zamówić warsztaty kulinarne podczas których, pod czujnym okiem gospodyni spróbujemy przyrządzić kurpiowskie przysmaki, warsztaty odbywają się w tradycyjnie kurpiowsko "umeblowanej" izbie , co jeszcze dodaje im uroku i autentyczności. Uzupełnieniem warsztatów kulinarnych mogą być też zajęcia z zielarstwa podczas których, każdy ma szanse przygotować swój własny zielnik.

Całość oferty muzeum znajduje się na stronie. Jak już było wspomniane wyżej bardzo istotna kwestia jest rezerwacja z odpowiednim wyprzedzeniem.

Przebywając na Kurpiach bądź podróżując w inne miejsce, poprzez tę krainę możemy skorzystać z opcji zakupu doskonałych serów, w tym serów kozich w gospodarstwie ekologicznym Państwa Mąka, mieści się ono w okolicach Kadzidła, tel 604 417 025. Smaczne swojskie wędliny kupimy w okolicach Łysych u Pani Grazi, w tym przypadku możliwość zakupu związana jest z terminem wędzenia który, zwykle przypada na czwartek/ piątek, wtedy też można nabyć produkty, tel 789 262 585.

Zapraszamy na Kurpie.

z warszawy na weekend

Czytaj
Szukaj podobnych wg: muzeumwach regionalnesmaki kurpie
Data publikacji: 31.03.2016 9:10
Na rybę do Serocka

Serock to niezwykle malownicza, atrakcyjna turystycznie miejscowość nad Narwią, oddalona o pół godziny jazdy z Warszawy. Właśnie tu mieszczą się dwie znane i popularne restauracje, bardzo chętnie odwiedzane przez wszystkich miłośników ryb.

Restauracja Złoty Lin działa już od ponad 40 lat i w tym czasie dochowała się wiernej rzeszy fanów. Największym uznaniem cieszą się tu przede wszystkim liny, okonie oraz sandacze, specjalnością są ryby zapiekane w śmietanie. Wewnątrz lokalu na gości czeka 80 miejsc, latem czynny jest tu też ogródek. Atmosfera jest bardzo swobodna, można tu przybyć zarówno na szybki posiłek jak i uroczystą kolację.

Na drugim końcu Serocka znajduje się Zajazd pod Złotym Okoniem, lokal konkurencyjny ale również serwujący niezwykle smaczne dania. Powstała na bazie rodzinnego sklepu rybnego smażalnia ryb a następnie restauracja, działa już od 20 lat i oprócz ryb serwuje dania kuchni staropolskiej, oparte na naturalnych składnikach.

Warto wiedzieć, iż w obu restauracjach, zwłaszcza latem, ze względu na liczbę gości czas oczekiwania na danie może się wydłużyć. Pomimo konkurencji oba lokale mają swoich gorliwych sympatyków którzy, obstają przy swoich preferencjach, naszym zdaniem obie restauracje są warte polecenia, gdyż mało gdzie w okolicy Warszawy serwowane są równie smaczne ryby.

z warszawy na weekend

Czytaj
Szukaj podobnych wg: pultusk narybe regionalnesmaki
Data publikacji: 31.03.2016 11:23
Olejarnie roztoczańskie - zdrowie z natury

Będąc w Zamościu lub planując dłuższą wycieczkę na Roztocze nie można pominąć nie odległego Ruszowa, gdzie znajduje się Olejarnia Świąteczna. Dziś jest to już nie tylko miejsce tłoczenia oleju ale również produkt turystyczny. Nie przypadkowo Olejarnia zdobyła liczne laury min za najbardziej innowacyjny produkt turystyki wiejskiej. W Ruszowie oprócz sklepu znajdziemy również Skansen, prezentujący techniki tłoczenia oleju jak również ich ewolucje i postęp technologiczny który, dokonywał się na przestrzeni wieków. Dostępny jest również spacer z przewodnikiem.


W sezonie letnim, odbywają się tu prezentacje z cyklu "Jak drzewiej bywało" podczas których, gospodarze obiektu przebrani w stroje z epoki barwnie opowiedzą o dawnych czasach i historycznych technikach pozyskiwania tak cennego dla zdrowia oleju. Specyfika oleju roztoczańskiego jest związana z bogactwem i urodzajem gleb na roztoczu a także z rekordowym jak na warunki polskie nasłonecznieniem, te czynniki dają olejowi bogaty, głęboki smak.


Uwaga poza sezonem wakacyjnym Olejarnia w weekendy jest czynna tylko w soboty, godziny otwarcia podlegają zmianom, zawsze warto sprawdzić je na stronie bądź na profilu społecznościowym. Dziś można również produkty Olejarni kupić on-line, zresztą w sklepie Ole-Chata są dostępne również inne tradycyjne produkty, najmłodszych ucieszą zamojskie krówki, zdrowe miody, możemy zaopatrzyć się w zapachowe produkty z lawendy.


Oprócz Olejarni Świątecznej funkcjonują na Roztoczu również inne mniejsze podmioty w których, tłoczy się olej, min współpracujący z gospodarstwem agroturystycznym Pod Lipa Pan Sławomir Kijek, oferuje tłoczenie na miejscu, w ten sposób uzyskujemy najświeższy możliwy produkt.


Planując weekendowy wypad na Roztocze bądź do samej twierdzy Zamość, warto skorzystać z okazji i zaopatrzyć się w ten niezwykle cenny i pozytywny dla zdrowia specyfik.

z warszawy na weekend

Czytaj
Data publikacji: 31.03.2016 11:26
Różane smakowitości i święto Róż w Końskowoli

Znana z wieloletniej tradycji uprawy róż Końskowola nie opodal Kazimierza w lubelskim, dzięki wsparciu programu szwajcarskiego dla obszarów rolniczych dochowała się prawdziwej perełki tj Manufaktury Różanej. Lokalna tradycja i receptury były jeszcze kilka lat temu przekazywane jedynie w rodzinie a wyroby na bazie róż, nie były dostępne komercyjnie. Od kilku lat, z korzyścią również dla lokalnej turystyki ten stan rzeczy uległ zmianie.


Dziś możemy w Manufakturze wybierać z dość szerokiego katalogu produktów na bazie róży ale nie tylko, pojawiły się również produkty z niesamowicie zdrowej pigwy i dyni. Pierwszym zarejestrowanym lokalnym produktem była tradycyjna konfitura różana, po niej przyszedł czas na rogaliki, w kolejce oczekują zaś syropy z płatków róży i z samych owoców. Wyroby manufaktury można dziś kupować on-line nic jednak nie zastąpi osobistej wizyty/degustacji a także rozmowy z twórcami tego osobliwego przedsięwzięcia.


Idealnym okresem na odwiedzenie Końskowoli jest Świeto Róż odbywające się rok rocznie w lipcu, a także sam czas kwitnienia tych pięknych kwiatów, wycieczka rowerowa pośród różanych pól daje nie zapomniane wrażenia. Zwykle Świętu towarzyszą też rajdy rowerowe i pisze. Samo miejsce zlokalizowane nie opodal Kazimierza, oferuje turystom wiele możliwości, min spływy kajakowe urokliwym w tym rejonie Wieprzem.


Różana manufaktura z Końskowoli współtworzy szlak smaków krainy lessowych wąwozów, na pewno warto zapoznać się z tym co oferuje warszawskiemu turyście. Manufaktura to również oferta agroturystyczna, dla spragnionych spokoju i odpoczynku od zgiełku miasta.


Fanom florystyki przypominamy iż święto Róży odbywa się również w Kutnie a swoje święto kwiatów mają również Skierniewice. Produkty manufaktury kupimy też w przystani kajakowej w Kośminie, gdzie swoją bazę ma lokalna grupa działania zielony pierścień.


z warszawy na weekend

Czytaj
Data publikacji: 31.03.2016 11:37
Szlak Kulinarny Śląskie smaki - jak to się robi

Niedościgniony wzór dla innych polskich incjatyw, projekt który zdecydowanie warto promować. Enogastronomia jest na świecie bardzo istotnym i dynamicznie rosnącym segmentem turystyki przyjazdowej, każdy z nas słyszał o toskańskich szlakach winnych czy oliwnych, warto tęż przytoczyć przykład mniej znanego Piemontu który, z turystyki winnej i truflowej uczynił swoją markę rozpoznawczą.


Powstały w 2012 z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej szlak kulinarny jest dziś uznaną marką, do której regularnie dołączają kolejne obiekty, przekonane pozytywnym finansowym efektem uczestnictwa w tej inicjatywie.


Co spowodowało iż Szlak odniósł sukces, przede wszystkim wyrazistość śląskiej kuchni trudno w innych regionach polski znaleźć podobny przykład, niewątpliwie na korzyść działa też turystyka sentymentalna, powroty na Śląsk osób które, wyemigrowały i przy okazji wizyty chcą wrócić do zapomnianych smaków, niewątpliwie istotne w polskich warunkach jest również natężenie ruchu turystycznego i codziennego ruchu służbowego w ramach aglomeracji śląskiej, to zdecydowanie pomaga w rotacji produktu i dbałości o jego świeżość. Mieszanka tych właśnie czynników zadecydowała o niebywałym sukcesie, który dziś stał się swoistym case study dla innych.


Duży szacunek budzi strona internetowa szlaku, gdzie klarownie opisane są wszystkie obszary jego działalności, od przepisów aż po festiwale promujące jego markę. Zachęcamy do zapoznania się z jej zasobami.


W przypadku podróży weekendowych z Warszawy, najbliższe obiekty na szlaku znajdziemy w Częstochowie, min browar Czenstochovia i dalej na szlaku Orlich Gniazd, szczególnie należy tu polecić Smażalnie pod Lasem.


Jaka jest szansa na skuteczną replikacje tego projektu w innych polskich regionach, niestety będzie to trudne. Brak jest tych wszystkich czynników które, zdecydowały o sukcesie śląskiej inicjatywy, w przypadku pozostałych regionów mamy raczej do czynienia z trwaniem samotnych kulinarnych wysp takich jak Kiermusy, Tatarska Jurta czy restauracje w Białowieży na Podlasiu. Nowym projektem jest Szlak Michy Szlacheckiej na Mazowszu, powstały dzięki zaangażowaniu pasjonatów z okolic Siedlec, jednak i w tym przypadku brak okolicznych mocnych atrakcji turystycznych, powoduje iż będzie niesłychanie trudno rozbudować go do tego stopnia by stał się rozpoznawalną nie tylko na wycinku Mazowsza marką.


z warszawy na weekend

Czytaj
Szukaj podobnych wg: szlakkulinarny regionalnesmaki
Data publikacji: 31.03.2016 11:39
Staropolska uczta w Kiermusach - karczma Rzym zaprasza

Kiermusy bywają tytułowane kulinarną stolicą Podlasia, to miejsce które, zadowoli nawet bardzo wyszukane kulinarne gusta. Znakiem firmowym jest w ich przypadku, codzienna zmiana menu, nawiązująca do dawnych karczmianych tradycji. O detalach codziennie publikowanego menu informuje tablica gdzie kredą wypisane są oferowane dania dnia.


Zawsze na ile to możliwe menu serwowane w Kiermusach nawiązuje do lokalnej tradycji, znajdziemy wiec tutaj dziczyznę i ryby z pobliskiej Narwi. O jakość dba bezpośrednio pomysłodawca i właściciel kompleksu Pan Andrzej, przy okazji tradycyjnych jarmarków można go spotkać w Karczmie.


Dużym atutem jest też zachowana na bardzo dobrym poziomie relacja jakości do ceny, ceny drugich dań ok 30 PLN.


Wśród kiermusiańskich tradycyjnych wyrobów godne polecenia są między innymi:

– smalec kiermusiański, słonina, salceson leszek biały ( deska wędlin)

– tradycyjna kiermusiańska palcówka ( deska palcówki)

– rodzina polskich pierogów

– trzy rodzaje śledzia

– chleb wiejski na zakwasie i liściu chrzanowym

– podpiwek

– ogórki kiszone z beczki

oraz wiele innych smakowitych zakąsek.


Warto spróbować też lokalnych nalewek.


– Wytrawnym Dziedzica

– Chrzanu na żurawinie

– Śliwki z cynamonem

– Pigwy

– Pieprzówki
– Chrzanówki


Kiermusy, warto odwiedzić szczególnie podczas co miesięcznych jarmarków, w każdą pierwszą niedziele miesiąca tętnią życiem. Na początku marca tradycyjnie odbywają się też w Białymstoku związane z Litwą Kaziuki festyn Świętego Kazimierza. Dla chętnych którzy, chcieli by na miejscu zanocować, czekają min stylizowane na związane z wiejskimi zawodami klimatyczne domki tzw wiejskie czworaki.


z warszawy na weekend

Czytaj
Szukaj podobnych wg: kiermusy podlasie regionalnesmaki
Data publikacji: 12.10.2016 12:48
Miodowe warsztaty w Tęczowej Pasiece pod Warszawą

Tęczowa Pasieka to nie tylko miejsce gdzie produkuje się najlepszy w okolicach Warszawy miód, to również miodowo-pszczela edukacja.


Wyróżnienia, na które pracuje właściciel są również efektem tego rodzaju działalności. Kapituła konkursu na pszczelarza roku wnikliwie ocenia działania edukacyjne ubiegających się o laury uczestników.


Pierwsze skojarzenie z miodowymi warsztatami to strach przed użądleniem. Tęczowa Pasieka szybko je rozwieje. Jak do tej pory zdarzyło się tylko jedno i to wynikające z nadepnięcia na pszczołę. Pszczoły jak mogliśmy się osobiście przekonać są tu wyjątkowo łagodne. Tajemnicą jest ich duńskie pochodzenie a także regularna wymiana matek, która eliminuje agresję.


Warsztaty w Tęczowej Pasiece to możliwość poznania dwóch aspektów jej działania. Dowiemy się o życiu i organizacji pszczół, w tym ich znaczenia dla środowiska. W drugiej części poznamy rodzaje i zalety produkowanych tu miodów a także usłyszymy jak należy go właściwie konsumować, by nie tracić cennych wartości odżywczych.


W trakcie warsztatów dzieci mają też możliwość obserwacji pszczół z bliska. W pasiece jest specjalny ul ze szklaną szybą pozwalającą niemal dotknąć pszczół.


Zajęcia przewidują też spotkanie z królową. Jest to dla dzieci nie lada atrakcja. Zwykle znają tę postać tylko z bajek, tutaj widzą, że jest ona jak najbardziej realna.


Na warsztatach poruszane są też kwestie użądleń, ich profilaktyki a także różnic między pszczołami a innymi mniej przyjaznymi owadami jak osy czy szerszenie. Taka praktyczna wiedza przyda się każdemu dziecku.


Jako, iż prowadzący jest wrodzonym mówcą-opowiadaczem zwykle warsztaty nie kończą się szybko. Żadne z pytań nie pozostaje bez odpowiedzi. Nawet na proste, który miód jest najlepszy, nie ma jednej krótkiej i oczywistej odpowiedzi.


W Tęczowej Pasiece na dzieci czeka profesjonalna sala - pracownia. W ciepłe dni mamy tu również wiatę z bezpośrednim pięknym widokiem na ule i pobliską okolice.


Wizyta edukacyjna w Tęczowej Pasiece nie może zakończyć się bez wspomnienia elementów urzeckich. Znajduje się tu tradycyjny, malowany ul z Urzecza, znajdziemy też kilka starych nie używanych już uli. Właściciel, któremu kultywowanie regionalnej tradycji leży na sercu, chętnie opowie też o historii Cieciszewa, olendrach czy urzeckiej kuchni.


Na warsztaty zapraszamy zarówno szkoły jak i grupy zorganizowane, w tym kilka zebranych wspólnie rodzin. Jest to ciekawa opcja do połączenia relaksu na łonie natury z edukacją najmłodszych. Na pewno wiedza o pszczołach i miodzie przyda im się w dalszym życiu.


Zapraszamy do Tęczowej Pasieki pod Warszawą, tu znajdziemy najlepszy miód w Warszawie.

z warszawy na weekend

Czytaj
Szukaj podobnych wg: teczowapasieka regionalnesmaki miody
Data publikacji: 18.04.2017 12:18
Weekend 22-23 kwietnia pod Warszawą okolice i nie tylko :)

Kolejny weekend to już ostatnia przygrywka do Majówki, ruszają popularne rodzinne atrakcje jak Farma Iluzji czy Park Rozrywki Julinek. W samej Warszawie otwiera się warownia Wikingów Jomsborg. W sobotę i niedzielę liczne atrakcje. Piknik historyczny z okazji "kościuszkowskiej rocznicy" w Muzeum Narodowym w niedzielę. Dla smakoszy w Lublinie ruszy restaurant week. Lokalną tradycję będzie można z bliska obserwować w Zaściankach w ramach inscenizacji "Jak drzewiej bywało". Własnoręczne przygotowanie podpłomyków będzie możliwe w ramach Soboty ... z mąką w pruszkowskim Muzeum Hutnictwa Starożytnego. W niedzielę kolejna możliwość zwiedzenia Fortu Legionów.

1. Warownia Wikingów Jomsborg - początek w sobotę od 11.00, moc atrakcji w tym po dwie bitwy każdego dnia, strzelania z łuku i rzucanie toporem.

2. Piknik Historyczny - bohaterem Tadeusz Kościuszko - niedziela od 10.00 w Muzeum Wojska Polskiego, bardzo bogaty program, liczne grupy rekonstrukcji historycznej, regionalna kuchnia i konkursy dla najmłodszych.

3. Farma Iluzji - przedpremierowe otwarcie, 22 kwietnia w sobotę. O nowych atrakcjach pisaliśmy już w jesiennym artykule, teraz możemy sprawdzić je w rzeczywistości. Farma Iluzji nie zwalnia tempa.

4. Rodzinne spotkania ... mąka - Muzeum Mazowieckiego Hutnictwa Starożytnego -sobota od 10.00 - ciekawe warsztaty, włącznie z pieczeniem własnoręcznie przygotowanych podpłomyków.

5. Toruń weekend za pół ceny - wspaniale zorganizowana impreza, wiele różnorakich zniżek, doskonały pretekst by odwiedzić miasto Pierników i Kopernika.

6. Lublin - restaurant week - kolejne imprezy z cyklu 700 lecia miasta - w kolejny weekend startuje maraton dla smakoszy, warto zapoznać się z tym co miasto kulinarnie ma najlepszego do zaoferowania, pomoże nam Jem Lublin.

7. Park Rozrywki Julinek - startujemy w nowy sezon. Julinek także zbroi się w nowe atrakcje, wkrótce otwarty zostanie nowy 2* hotel z ciekawymi weekendowymi ofertami. Czekamy też na wiosenny powrót Cyrklandu.

8. Jak drzewiej bywało - inscenizacja życia na wsi w Zaściankach - gdybyśmy udawali się w rejon nadbużańskiego Podlasia czy Lubelszczyzny, możemy wziąć udział w tej oryginalnej imprezie, niedziela 23 kwietnia.

9. Rzekaczeka.pl - spływ kajakowy Wisłą - już w sobotę od 10.00 możemy ruszyć z Plaża Romantyczna by dotrzeć do serca stolicy w porze obiadowej, oferta dla wszystkich bez względu na kajakowe umiejętności, asysta WOPR.

10. Siedlisko Leluja - warsztaty kuchnia na przednówku - dla fanów kuchni kolejne warsztaty w przepięknym miejscu, warto je poznać, o krok mamy do pięknego wiosną Pułtuska.

11. Zwiedzanie Fortu Legionów - kolejna edycja tej nie zwykle interesującej wycieczki, prace w Forcie trwają, trasa turystyczna będzie się stale wydłużać.

Nawet jeżeli pogoda będzie nadal probowała krzyżować nam plany, nie warto siedzieć w domu kilka ciekawych propozycji "pod dachem" powoduje iż warto wybrać się z Warszawy na weekend.

z warszawy na weekend

Czytaj
Data publikacji: 15.12.2016 9:31
Podlaskie sery wędliny i sękacze na Święta on-line i w warszawskich galeriach

Ostatni moment na zamówienia najsmaczniejszych regionalnych specjałów na nasz stół wigilijny. Regionalne sery i wędliny robią coraz większą furorę co powoduje wzrost liczby producentów oferujących swoje produkty w sprzedaży wysyłkowej. Wielu z nich zapraszanych jest przez Galerie w ten przedświąteczny czas do Warszawy.


W przypadku serów i wędlin w sposób szczególny polecamy Dażynkę Nadbużańskie Sery, niewielki kameralny producent wielokrotnie wyróżniany za swoje produkty. Dażynka proponuje nie tylko sery, doskonała jest tu też wędlina m.in. szynka i kabanosy. Pamiętajmy o nich także podczas naszych wypraw w rejon Drohiczyna, jeszcze w styczniu ciekawe święto Jordanu.


Znacznie bardziej znany i lepiej wypromowany produkt to Ser Koryciński od Zarzeckich. Także w tym przypadku to już ostatnia chwila na wysyłkowe zamówienia tego rarytasu. Wielość propozycji smakowych jest tu niesamowita, z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Ser Koryciński kupimy też w kilku niewielkich sklepach w Warszawie.


Podlaska Chata to relatywnie niewielki producent z okolic Białegostoku. Rodzinna tradycja i indywidualne podejście do klienta zjednały mu szerokie grono klientów. W tym przypadku w wyroby możemy zaopatrzyć się również w samej Warszawie, do 23 grudnia są bowiem czynne stoiska w Wola Parku i Galerii Żoliborz.


Nie zapominajmy też o słodyczach, pisaliśmy już o producentach sękaczy, spośród nich na wyróżnienie z pewnością zasługuje Junakor. W tym przypadku nie mamy najmniejszych wątpliwości co do jakości oferowanych produktów, kupimy je także podczas zimowych wypraw w rejon Puszczy Białowieskiej w Hajnówce czy samej Białowieży.


A gdybyśmy chcieli sprawić komuś prezent w postaci oryginalnego Oleju, zapraszamy do lektury naszego artykułu o olejarniach oferujących sprzedaż on-line. Z tych położonych najbliżej Warszawy na uwagę zasługuje Olejarnia Niwki, olej produkowany w ekologicznym gospodarstwie z pewnością spełni nasze oczekiwania.



Zachęcamy do zakupów i wsparcia regionalnych producentów, nie tylko podczas naszych weekendowych wypadów z Warszawy ale także przy innych specjalnych okazjach takich jak ten Świąteczny Czas.

z warszawy na weekend

Czytaj
Szukaj podobnych wg: regionalnesmaki sery wedliny oleje sekacze
1   2   



REKLAMA



KONTAKT | O NAS | COOKIES

Tutaj dowiesz się jak zaplanować wyjazd z Warszawy na weekend, tak by był naprawdę ciekawy.
Copyright © 2016 zWarszawy-naWeekend.pl | Powered by Yancoon Lagoon