piątek, 29 marca, 2024

Staropolska uczta w Kiermusach – karczma Rzym zaprasza

Kiermusy bywają tytułowane kulinarną stolicą Podlasia, to miejsce które, zadowoli nawet bardzo wyszukane kulinarne gusta. Znakiem firmowym jest w ich przypadku, codzienna zmiana menu, nawiązująca do dawnych karczmianych tradycji. O detalach codziennie publikowanego menu informuje tablica gdzie kredą wypisane są oferowane dania dnia.

Zawsze na ile to możliwe menu serwowane w Kiermusach nawiązuje do lokalnej tradycji, znajdziemy wiec tutaj dziczyznę i ryby z pobliskiej Narwi. O jakość dba bezpośrednio pomysłodawca i właściciel kompleksu Pan Andrzej, przy okazji tradycyjnych jarmarków można go spotkać w Karczmie.

 

Dużym atutem jest też zachowana na bardzo dobrym poziomie relacja jakości do ceny, ceny drugich dań ok 30 PLN.

Wśród kiermusiańskich tradycyjnych wyrobów godne polecenia są między innymi:

 

– smalec kiermusiański, słonina, salceson leszek biały ( deska wędlin)

– tradycyjna kiermusiańska palcówka ( deska palcówki)

– rodzina polskich pierogów

– trzy rodzaje śledzia

– chleb wiejski na zakwasie i liściu chrzanowym

– podpiwek

– ogórki kiszone z beczki

 

oraz wiele innych smakowitych zakąsek.

Warto spróbować też lokalnych nalewek.

 

– Wytrawnym Dziedzica

– Chrzanu na żurawinie

– Śliwki z cynamonem

– Pigwy

– Pieprzówki
– Chrzanówki

Kiermusy, warto odwiedzić szczególnie podczas co miesięcznych jarmarków, w każdą pierwszą niedziele miesiąca tętnią życiem. Na początku marca tradycyjnie odbywają się też w Białymstoku związane z Litwą Kaziuki festyn Świętego Kazimierza. Dla chętnych którzy, chcieli by na miejscu zanocować, czekają min stylizowane na związane z wiejskimi zawodami klimatyczne domki tzw wiejskie czworaki.

 

 

Może Cię również zainteresować

Bądź na bieżąco

5,032FaniLubię
0ObserwującyObserwuj
0ObserwującyObserwuj

Najnowsze