Kiermusy bywają tytułowane kulinarną stolicą Podlasia, to miejsce które, zadowoli nawet bardzo wyszukane kulinarne gusta. Znakiem firmowym jest w ich przypadku, codzienna zmiana menu, nawiązująca do dawnych karczmianych tradycji. O detalach codziennie publikowanego menu informuje tablica gdzie kredą wypisane są oferowane dania dnia.
Zawsze na ile to możliwe menu serwowane w Kiermusach nawiązuje do lokalnej tradycji, znajdziemy wiec tutaj dziczyznę i ryby z pobliskiej Narwi. O jakość dba bezpośrednio pomysłodawca i właściciel kompleksu Pan Andrzej, przy okazji tradycyjnych jarmarków można go spotkać w Karczmie.
Dużym atutem jest też zachowana na bardzo dobrym poziomie relacja jakości do ceny, ceny drugich dań ok 30 PLN.
Wśród kiermusiańskich tradycyjnych wyrobów godne polecenia są między innymi:
– smalec kiermusiański, słonina, salceson leszek biały ( deska wędlin)
– tradycyjna kiermusiańska palcówka ( deska palcówki)
– rodzina polskich pierogów
– trzy rodzaje śledzia
– chleb wiejski na zakwasie i liściu chrzanowym
– podpiwek
– ogórki kiszone z beczki
oraz wiele innych smakowitych zakąsek.
Warto spróbować też lokalnych nalewek.
– Wytrawnym Dziedzica
– Chrzanu na żurawinie
– Śliwki z cynamonem
– Pigwy
– Pieprzówki
– Chrzanówki
Kiermusy, warto odwiedzić szczególnie podczas co miesięcznych jarmarków, w każdą pierwszą niedziele miesiąca tętnią życiem. Na początku marca tradycyjnie odbywają się też w Białymstoku związane z Litwą Kaziuki festyn Świętego Kazimierza. Dla chętnych którzy, chcieli by na miejscu zanocować, czekają min stylizowane na związane z wiejskimi zawodami klimatyczne domki tzw wiejskie czworaki.