Leśna kuchnia i to co możemy jadalnego znaleźć w lesie to temat w sam raz na wakacyjne leśne wyprawy. W Miejskiej Kniei tuż pod Warszawą periodycznie odbywają się warsztaty, podczas których możemy zaznajomić się z darami lasu. Zioła, kłącza a nawet lemoniada z pokrzyw, czy herbata ze sfermentowanych ziół jest na wyciągniecie ręki. Jeżeli dysponujemy czasem i jesteśmy ciekawi tematyki związanej z jadalnymi roślinami, to z pewnością Miejska Knieja jest miejscem dla nas.
Teraz poznanie prymitywnych technik gotowania będzie jeszcze łatwiejsze. Oto bowiem do naszych rąk trafia przewodnik Pascala traktujący o Prymitywnych technikach gotowania – bez osprzętu czyli „Kuchnia survivalowa bez ekwipunku”. Patronat znanej w turystyce marki Pascal gwarantuje sukces tej ciekawej publikacji. Autorzy zapowiadają kontynuację, część druga powinna zostać wydana jeszcze jesienią. Z przewodnikiem w ręku możemy już w trakcie trwających wakacji spróbować zaznajomić się z jadalnymi darami lasu.
Integralną częścią przygotowania do leśnych przygód jest też rozpalanie ognia. Współautorem książki jest specjalista w tej kategorii Pan Artur Bokła. Podczas warsztatów w Miejskiej Kniei możemy poznać także tego rodzaju niezbędne w lesie techniki.
Kolejne warsztaty związane z leśnym menu już wkrótce. Najpierw wyjazdowa sesja Dnia Chwasta na Lubelszczyźnie, później prymitywny weekend kulinarny 15-16 lipca a tuż potem krótki kurs zielarski 17-20 lipca.
Warto zaznaczyć, iż naturalna leśna kuchnia staje się przedmiotem zainteresowania renomowanych szefów kuchni. Co raz częściej wykorzystują oni przedmiot badań gospodarzy Miejskiej Kniei w swoich codziennych wariacjach kulinarnych.
Nie tylko w Makowie pod Skierniewicami ( 1 godz drogi od Warszawy) możemy poznać leśne przysmaki. Już w najbliższy weekend Centrum Edukacji Leśnej w Celestynowie organizuje leśny piknik, którego tematyką będą jadalne dary lasu.
To co daje nam las jest także przedmiotem zainteresowania uczestników szkoleń survivalowych w Truskawce w Puszczy Kampinoskiej. Najbliższe survivalowe warsztaty już w najbliższy weekend, informacje o kolejnych wydarzeniach w tej tematyce znajdziemy na stronie zielonastrona.net.
Warto też zarezerwować czas w ostatni weekend wakacji. Od 28 sierpnia do 03 września w grodzie Żmijowiska pod Kazimierzem odbędzie się piknik archeologiczny „Warsztaty Archeologii Doświadczalnej”. Podczas tej właśnie imprezy będziemy mogli spotkać wybitnych specjalistów z zakresu dawnej kuchni. Warto.